Imprimeix

No prospeccions, ni aquí ni enlloc

Escrit per Sa bassetja

imatge article 1-3-14

 El passat dissabte,dia 22 de Febrer, va tindre lloc a Eivissa una manifestació contra les prospeccions, va ser un gran èxit, gent de tota mena va sortir al carrer en un clam unànime contra les prospeccions al golf de València, polítics de tots els colors junt a la societat civil units per reclamar al ministeri espanyol d'indústria que ature aquest desgavell que tant de mal pot fer a la nostra terra.

És encoratjador veure com la gent es mobilitza per defendre el seu territori front amenaces reals que poden destruir-lo. La lluita contra les prospeccions, a l'igual que les lluites contra la MAT o el fracking, són lluites que vertebren els Països Catalans i creen xarxes de debat contra la xacra que representen estes perilloses infraestructures.

Des de Sa bassetja, però, creiem que aquestes lluites en defensa del territori han de vindre de la mà d'una reflexió més profunda, hem de qüestionar un sistema energètic depenent, perquè aquest és el problema, un sistema que necessita el constant consum energètic, on multinacionals del sector s'omplin les butxaques explotant els recursos naturals de les terres on s'implanten. Hem de repensar les prioritats socials i personals de tots nosaltres.

A les illes només el 3,5% de l'energia que consumim ve de fonts renovables tot i que, com diu un estudi recent del govern, emprant un 2% de sol rústic no protegit podríem autoabastir-nos a Eivissa. Açò, però, no serà possible mentre es legisle pensant amb els guanys empresarials més que en les necessitats reals. Què es pot esperar si ex dirigents dels dos partits majoritaris a l'estat estan endollats a multinacionals del sector?

La necessitat de petroli en la societat illenca és molt elevada, en una illa pensada pel turista i no per a la gent que hi vivim, el transport públic és deficitari i a l'hivern gairebé inexistent. Mentre la discussió dels partits és si l'estació de busos ha de ser el Cetis o no, les línies de bus tenen una freqüència que no s'adapta a les necessitats de la gent, abocant-nos a l’ús de vehicles particulars, amb la despesa de combustible que això suposa, creant falses necessitats com són l'ampliació de places d'aparcament, els desdoblaments de calçades,... Per altra banda, a nivell personal també hem de fer un canvi, no és lògic agafar el cotxe particular per desplaçaments curts, anar sol una persona per cotxe, emprar-lo fins i tot per anar a gimnàs on et matxaques corrent en una el·líptica.

És una qüestió de tots i totes: de polítics i de la gent, perquè podem evitar que es facen les prospeccions a la nostra mar però si no canviem de model el que fem es traslladar el problema a un altre indret del planeta on les empreses petroquímiques puguen exprimir la terra i la gent que hi viu.

Perquè no volem les prospeccions ni aquí ni enlloc, hem d'enderrocar el sistema capitalista que ens converteix en esclaus del petroli, que destrueix la vida i que extermina la diversitat.

No prospeccions, ni aquí ni enlloc!

Contra el capitalisme!

 

PS: el passat dijous (27-F.), com a galleda d'aigua freda, els representats del PP per les Balears al congrés espanyol van escenificar el que tothom es temia. Amb Enrique Fajarnes per Eivissa van votar en contra d'aturar les prospeccions, deixant clar a qui serveixen. I no és al poble, el qual els està demanant a crits que aturen la bogeria petrolera.